PRINCE2 certificering

PRINCE2 certificering is een erkenning van kennis en vaardigheden in het gebruik van de PRINCE2-methodologie voor projectmanagement. De certificering bestaat uit twee niveaus: PRINCE2 Foundation en PRINCE2 Practitioner.

PRINCE2 Foundation is een opleiding en certificeringstraject voor professionals die werkzaam zijn in projectmanagement. Het is een formele erkenning van kennis en vaardigheden in het toepassen van de PRINCE2-methodologie, een veelgebruikte projectmanagementaanpak.

De PRINCE2 Foundation-opleiding bestaat uit een cursus en een examen, waarmee deelnemers kunnen aantonen dat ze een basisbegrip hebben van PRINCE2 en de methodologie kunnen toepassen op concrete projecten. Het PRINCE2 Foundation-certificaat is geldig voor 5 jaar.

PRINCE2 Practitioner is een hoger niveau van certificering dan PRINCE2 Foundation, gericht op professionals die werkzaam zijn in projectmanagement en een dieper begrip en toepassingsvermogen van de PRINCE2-methodologie willen bewijzen.

PRINCE2 Practitioner richt zich op de toepassing van PRINCE2 in de praktijk en verwacht dat deelnemers een beter inzicht hebben in de verschillende aspecten van de methodologie en hoe deze te integreren in een projectomgeving. Het PRINCE2 Practitioner-examen is gericht op het toepassen van PRINCE2 in concrete projecten en vereist dat deelnemers een bepaald niveau van ervaring en competentie in projectmanagement bezitten.

Het PRINCE2 Practitioner-certificaat is geldig voor 5 jaar en geeft aan dat de houder de PRINCE2-methodologie op een hoog niveau beheerst en toepast in projectmanagement.

Naast PRINCE2 Foundation en PRINCE2 Practitioner zijn er enkele andere PRINCE2-certificeringen die gericht zijn op specifieke aspecten van projectmanagement en PRINCE2. Hieronder zijn een aantal voorbeelden:

 1. PRINCE2 Agile: Deze certificering richt zich op professionals die bekend zijn met zowel PRINCE2 als Agile-methoden en hoe deze samen kunnen worden toegepast op projecten.
 2. PRINCE2 Managing Successful Programmes (MSP): Dit is een programma-management methodologie die nauw aansluit op PRINCE2 en gericht is op het beheer en de uitvoering van programma’s en het realiseren van veranderingen
 3. PRINCE2 Project Management (P3O): Dit certificeringstraject richt zich op de rol van de projectmanagement offices (PMO’s) en hoe deze kunnen bijdragen aan de effectiviteit van projectmanagement in een organisatie. Deze certificeringen zijn bedoeld om de kennis en vaardigheden van professionals in specifieke aspecten van projectmanagement en PRINCE2 te verbeteren en aan te tonen.

Er zijn verschillende voordelen aan het verkrijgen van een PRINCE2-certificering, zowel voor individuele professionals als voor organisaties:

 1. Erkenning van kennis en vaardigheden: Een PRINCE2-certificering geeft aan dat een professional bekend is met de methodologie en deze op een bepaald niveau kan toepassen. Dit maakt de professional aantrekkelijker voor werkgevers en vergroot de kans op carrièreontwikkeling.
 2. Verbetering van projectmanagementvaardigheden: Het verkrijgen van een PRINCE2-certificering vereist dat professionals zich verdiepen in de methodologie en leren hoe deze te toepassen. Dit verbetert de projectmanagementvaardigheden en verhoogt de kans op projectsucces. Het verhoogt de effectiviteit van de projectleider, waardoor zijn/haar waarde toeneemt voor de organisatie.
 3. Verbetering van projectresultaten: PRINCE2 is een beproefde methodologie die de kans op projectsucces verhoogt. Organisaties die PRINCE2 toepassen kunnen rekenen op een gestructureerde aanpak, duidelijke verantwoordelijkheden en beter beheerde projecten, waardoor de voorspelbaarheid verbetert en uiteindelijk ook de return on investment.
 4. Verbetering van de kwaliteit van projectmanagement: PRINCE2 legt de nadruk op de kwaliteit van projectmanagement en hoe projecten op een systematische manier kunnen worden aangepakt. Dit verhoogt de kwaliteit van projectmanagement en de effectiviteit van projecten.
 5. Verbetering van de samenwerking tussen projectteams: PRINCE2 legt duidelijke verantwoordelijkheden vast en bevordert samenwerking tussen projectteams en de stuurgroepen. Dit verbetert de communicatie en verhoogt de kans op projectsucces.

Een PRINCE2-certificering is een waardevol bezit voor professionals in projectmanagement en biedt aanzienlijke voordelen voor hen en hun organisaties.

Om PRINCE2 gecertificeerd te worden, moet je door een aantal stappen gaan:

 1. Voorbereiden: Maak je bekend met de PRINCE2-methodologie en de eisen voor certificering. Lagant biedt verschillende E-learning en trainingen aan die je voorbereiden voor het examen. Per training wordt aangegeven hoeveel te verwachten studieduur nodig is.
 2. Examen: Er zijn twee niveaus van PRINCE2-certificering: Foundation en Practitioner. Het Foundation-examen is een meer algemeen examen terwijl het Practitioner-examen meer gericht is op toepassingskennis.
 3. Afleggen van het examen: Het examen bestaat uit meerkeuzevragen en wordt afgenomen door een erkende PRINCE2-exameninstantie. Het Foundation-examen duurt ongeveer 1,5 uur en het Practitioner-examen ongeveer 2,5 uur.
 4. Examenresultaten: Na het afleggen van het examen krijg je binnen enkele weken je resultaten. Als je het examen hebt gehaald, ontvang je een certificaat en kun je je PRINCE2-gecertificeerd noemen.
 5. Bijhouden van de certificering: Je PRINCE2-certificering is geldig voor een periode van 5 jaar. Na deze periode moet je opnieuw een examen afleggen of deel uitmaken van een opleiding om de certificering te vernieuwen.

De keuze tussen een PRINCE2 E-learning of training hangt af van persoonlijke voorkeur, leerstijl, beschikbare tijd en budget. Hieronder staan enkele overwegingen die kunnen helpen bij de beslissing:

 • E-learning: Dit is een goede optie voor mensen die graag op eigen tempo willen leren en de vrijheid hebben om te studeren wanneer het hen uitkomt. Een E-learning is goedkoper dan een formele klassikale training.
 • Training: Een formele training biedt ondersteuning en feedback van een trainer en is een goede optie voor mensen die graag in een groep leren of die problemen ondervinden bij het leren van een scherm of uit een boek.

Beide opties hebben hun voordelen, dus het is belangrijk om te overwegen wat het beste past bij je persoonlijke omstandigheden en doelen. Als je twijfelt, is het misschien raadzaam om met een formele training te beginnen en vervolgens E-learning als aanvulling te gebruiken.